Inloopbijeenkomst bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen

“De gebiedsvisie, clubdagen, het gebiedsfonds met bijdragen vanuit ontwikkelingen en het kwaliteitskader zijn input geweest voor het bestemmingsplan zoals het er nu ligt.” Zo vertelt Ron van Schaik op 31 januari bij DIKW. Het is de informatiemiddag rondom het net gepresenteerde voorontwerp-bestemmingsplan en we zijn te gast bij DIKW. Het bedrijf is sinds augustus 2017 in Rijnhuizen gevestigd. Tijdens deze inloopbijeenkomst worden bezoekers meegenomen in de nieuwe systematiek van het bestemmingsplan (dat al richting een omgevingsplan gaat). De gemeente haalt input op voor de volgende stap naar het voorontwerp-bestemmingsplan.

Planning en reageren

Vanaf dit moment, deze informatieavond, ligt het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage. Het voorontwerp is de eerste stap naar een vernieuwend en ontwikkelingsgericht bestemmingsplan. De gemeente verzoekt iedereen binnen veertien dagen een inspraakreactie in te dienen. Als club reageren we met een verzameling van punten die wij hebben ontvangen en opgevangen in de afgelopen jaren. Lees de reactie van Club Rhijnhuizen hier: Reactie op bestemmingsplan Club Rijnhuizen. Na 14 februari worden alle inspraakreacties behandeld, waarna wordt gewerkt aan het voorontwerp-bestemmingsplan. Naar verwachting wordt rond de zomer het voorontwerp-bestemmingsplan voor 6 weken ter inzage gelegd, iedereen is dan dus nogmaals in de gelegenheid te reageren op het plan. Na de zomer is de vaststelling van het bestemmingsplan voorzien.

Ontwikkelingen

Er zijn veel initiatieven voor transformatie naar wonen en nieuwbouw. Ron presenteerde hierom een nieuwe initiatievenkaart. Op deze kaart is te zien wie een principeverzoek heeft gedaan (geel vlak), wie een vergunning verleend is (ingetekend) en waar een idee is dat is besproken met de gemeente (initiatief).

Het bestemmingsplan 

Omdat we in een transformatiegebied zitten; van een werkgebied naar een woon- en werkgebied met aandacht voor groen en (cultuur)historie, ziet dit bestemmingsplan er iets anders uit dan die we gewend zijn. Ook de mogelijkheid gebruik te kunnen maken van de zogenaamde ‘verbrede reikwijdte’, waarmee al wordt geanticipeerd op de Omgevingswet, draagt bij aan dit nieuwe uiterlijk.

Het bestemmingsplan bestaat uit drie lagen:

1. Geldende bestemmingen
Deze situatie blijft staan totdat je ontwikkelt en daarbij gebruik maakt van de nieuwe situatie (tweede laag). Op dat moment verandert de bestemming definitief en kan men geen gebruik meer maken van de huidige (dan oude) situatie.

2. Toekomstige bestemmingen (transformatiebestemming)
Deze bestemming bevat de toekomstige bestemming: een gemengd woon- en werkgebied. Men kan kavels, kantoren en andersoortige bedrijven omzetten in wonen en kleinschalige niet-woonfuncties zoals bedrijvigheid. Nieuwe functies zijn dan ook onder voorwaarden mogelijk, zoals opgenomen in de regels en op de regiekaart.

3. Regiekaart
De regiekaart bevat voorwaarden en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden bij het organische transformatieproces. Voorwaarden en aandachtspunten zijn ten behoeven van de gebiedskwaliteit en kunnen bindend zijn, maar ook richtinggevend of inspirerend. De regiekaart gaat over de contouren van bijvoorbeeld overlast van de weg of bedrijvigheid, groen en cultuurhistorie. Bij een bestemmingswijziging moet met deze kaders rekening worden gehouden. Ook zijn de verschillende sfeergebieden, zoals omschreven in het Kwaliteitskader Mooi Rijnhuizen, opgenomen in de regiekaart. Het bestemmingsplan is verwerkt in een interface op Ruimtelijkeplannen.nl die hier terug te vinden is.

Over de pilot bestemmingsplan

In 2021 gaan we in heel Nederland over op de omgevingswet. Bestemmingsplannen zullen verdwijnen en omgevingsplannen nemen hun plaats in. Onder de Omgevingswet kunnen meer waarden in het omgevingsplan worden meegenomen dan nu in een bestemmingsplan. Zo kan een gemeente kaders stellen op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid in het gebied.

Tot slot zal het bestemmingsplan een nieuwe regeling voor kostenverhaal bevatten, waarmee de benodigde gebiedsbijdragen worden geborgd. Momenteel wordt hiervoor met 4 andere gemeenten een pilot met het ministerie  doorlopen, de verwachting is dat voor de zomer de nieuwe regeling voor kostenverhaal in werking treedt. Waarna deze kan worden opgenomen in het bestemmingsplan.

 

Vraag & antwoord

Vraag 1:
“In dit bestemmingsplan worden geen eisen gesteld aan het bestaan van andere functies dan wonen en werken en overige voorzieningen. Klopt het dat sport, wanneer een sportveld opgekocht wordt door een ontwikkeling, verdwijnen? En zijn voorzieningen als de scouting en horeca onzeker wanneer zij zouden vertrekken uit Rijnhuizen?”
Het antwoord lijkt ja, maar BRO licht toe dat het is onjuist dat er over voorzieningen (zoals sport en scouting) niets vermeld wordt/geen eisen gesteld. Zij antwoorden: “Juist het geldende bestemmingsplan wordt ook bestendigd, waardoor huidige functies gewoon rechten behouden en huidig functioneren beschermd tot de locatie herontwikkeld conform toekomstige bestemming. Dit biedt meer zekerheid dan een regulier ontwikkelingsgericht bestemmingsplan waar huidige functies binnen overgangsrecht vallen.”

Vraag 2:
“Is het kwaliteitskader bindend?” Antwoord: “Sommige elementen zijn bindend en andere zijn richtinggevend of meer inspirerend en zullen mee worden genomen in de gesprekken met ontwikkelaars.”