Open Monumentendag

Tijdens de open monumentendag op zaterdag 9 november, stelden Kasteel Rijnhuizen en Fort Jutphaas hun deuren open. Commissaris van de koning, Willibrord van Beek, en burgemeester Frans Backhuijs openden het vernieuwde Fort Jutphaas. De opening was feestelijk en explosief.

Met subsidie van de provincie Utrecht heeft de gemeente Nieuwegein deze zomer op het forteiland Fort Jutphaas wandelpaden, bankjes, een informatiebord en een speeltoestel aangelegd. Hiermee is een start gemaakt met het toegankelijk maken van Fort Jutphaas als openbaar park. De opening was explosief met de Commissaris van de Koning die het teken vuur gaf aan de musketiers, waarop zij het kanon af lieten gaan dat speciaal voor deze gelegenheid op Fort Jutphaas was neergezet.

Wethouder Johan Gadella: ‘Fort Jutphaas is met dit stadspark een parel in het nieuwe woon-werkgebied Mooi Rijnhuizen. Met de fietsbrug is hetvanuit Fort Jutphaas genieten van de recreatieve mogelijkheden op de forten in Nieuwegein en de regio.”

Ondanks het regenachtige weer waren er zo’n honderd bezoekers over de dag verspreid. Op beide locaties werden rondleidingen gegeven en werd er veel informatie over de monumenten gedeeld met de bezoekers.

Foto’s door Sebastiaan ter Burg, CC BY