Nieuwe bewoner Hof van Plettenburg

Eén keer per week tuurt ze door hekken rondom het nieuwbouwproject in Nieuwegein. Gewoon, om even te kijken hoe de bouw vordert. Laura Goverts kocht een twee-onder-een-kapwoning in aanbouw en kijkt reikhalzend uit naar het moment dat ze kan verhuizen.

Momenteel woont Laura nog met haar gezin in een jaren-zeventig-huis in IJsselstein. “Veel IJsselsteiners zeggen heel stellig dat ze nooit naar Nieuwegein zullen verhuizen. IJsselstein is dan ook een leuk stadje met veel sfeer en een mooi historisch centrum. Maar ik zie in Nieuwegein een groeikern, een stad met veel voorzieningen. Je hebt hier alles in de buurt. Een winkelcentrum, een zwembad, trams, noem maar op. Bovendien is het eigenlijk gewoon één gebied waar een snelweg doorheen loopt.”

Toch is het enigszins toeval dat Laura, haar man en twee kinderen terecht zijn gekomen in Plettenburg. “Wij waren op zoek naar een nieuwbouwwoning en zijn via Google op dit project gestuit. We hebben ook gekeken naar andere plekken. Utrecht vonden we echter te druk en Lopik te rustig. Dit project verraste ons op een heel positieve manier. De groene omgeving, de duurzame woningen, het nabije fort. Dat trok ons heel erg aan.”

En dus tekenden Laura en haar partner in oktober 2015 het contract voor hun toekomstige woning. In het najaar van 2017 moet het helemaal af zijn. “We moesten wel even door de lelijke bedrijfspanden heen kijken en dat vergt wat voorstellingsvermogen, maar dit is een bijzondere plek. Dat zagen we meteen.”

Hun makelaar attendeerde het stel vervolgens op de clubavonden van Club Rhijnhuizen. Hier ontmoetten ze huidige en toekomstige bewoners. “De huidige bewoners zijn vanaf het begin heel betrokken geweest bij de herontwikkeling van het gebied. Het zijn fijne mensen”, zegt Laura. Dat er al warm contact is, blijkt wel als ‘oude’ bewoner Henny met een keukentrapje aan komt lopen zodat Laura even over de hekken naar de beginselen van haar nieuwe huis kan kijken. “Snel wat foto’s maken voor het thuisfront!”

Tijdens de clubavonden kunnen oude bewoners, toekomstige bewoners en belangstellenden met elkaar en de gemeente in gesprek. Laura waardeert het dat er meteen al ruimte was voor inspraak. Zo stond in het oorspronkelijke plan dat de straatnaam hetzelfde zou blijven als nu, en daardoor de huisnummers een toevoeging zouden krijgen. Laura: “Wij als nieuwe bewoners denken echter dat een huisnummer als 33-9 verwarrend werkt. Daar hebben we dus contact over gehad met de gemeente. We moesten er een paar maanden voor strijden maar inmiddels is besloten dat er een nieuwe straatnaam komt, namelijk Hof van Plettenburg, en een huisnummering van 1 tot en met 56. Een overwinning!”

Nog een jaar en dan kunnen Laura en haar gezin hun intrek nemen in het Hof van Plettenburg. En dat samen met alle nieuwe bewoners die ze al heeft ontmoet. “De toekomstige bewoners zijn heel verschillend. Er zijn starters, jonge gezinnen en stellen van middelbare leeftijd. Hartstikke leuk. Ook mijn dochter ziet de verbouwing al zitten. Zij gaat hier al naar de middelbare school en kijkt er al naar uit om dichter bij haar vriendinnen te wonen.”