Rijnfort

Uniek in de wijk door zijn grootte: met 112 huur appartementen, 11 eengezinswoningen en één commerciële ruimte springt project Rijnfort straks flink in het oog wanneer je Rijnhuizen binnenrijdt. De woningen zijn 100% verhuurd.

Op die site is veel informatie te vinden over de woningen: hoe ze eruitzien, de afmetingen, met welke materialen er gewerkt wordt en uiteraard staan ook de prijzen per woning/appartement vermeld. Toekomstige kopers krijgen zo een goed beeld van het project. Het gebouw is ook gezichtsbepalend voor de wijk, daarom duiken we nog wat dieper in de kenmerken.

Commerciële ruimte
Naast woningen biedt het Rijnfort ook een commerciële ruimte van zo’n 300 – 350 m2 groot. Er zijn nog geen concrete plannen voor deze ruimte, maar het zal in elk geval geen nachthoreca (kroeg/disco) worden. De invulling moet faciliterend zijn voor de gehele wijk, bijvoorbeeld flexwerkplekken, kinderopvang of daghoreca, zoals een lunchroom. Door de hoogte is het mogelijk om met twee verdiepingen te werken en daardoor zijn er vele mogelijkheden voor de invulling.

Historie
Niet alleen de naam van dit project verwijst naar bepalende historische plekken in Rijnhuizen, maar ook de vorm van het pand is hierdoor geïnspireerd: het heeft de structuur van een fort. Met een binnenplaats die beschermd wordt door de woningen eromheen, waardoor daar een plek ontstaat waar sociale activiteiten ontplooid kunnen worden. Dit wordt extra gestimuleerd door de loopbrug die over de parkeerplaatsen gebouwd wordt. Bomen zullen hier doorheen groeien en op de brug is ruimte om te wandelen, spelen of even gezellig bij te praten met de buren. De binnenplaats is vrij toegankelijk. Voor de buitenruimte om het gebouw heen is een landschapsarchitect in de arm genomen.

Duurzaamheid
Het Rijnfort is een nieuwbouwproject en daarbij zijn er kansen om het zo duurzaam mogelijk in te richten. De grootte van het gebouw zorgt wel voor grenzen: zo is het niet mogelijk om alle woningen full-electric te maken door middel van zonnepanelen. In plaats daarvan is er gekozen voor het toepassen van zonne-energie voor de energiebehoefte van de algemene ruimtes. Dit scheelt voor de bewoners in de servicekosten.

In de algemene stookruimte wordt warm water geproduceerd, met een collectieve gasketel, waarna het warme water naar de woningen en appartementen wordt gedistribueerd. Dit systeem kan in de toekomst gemakkelijk aangesloten worden op het lage-temperatuur-warmtenet (Power to X) dat beoogd wordt voor de gehele wijk. In de woning zal in beide situaties een booster warmtepomp aanwezig zijn om in warm kraanwater te voorzien. Dit zorgt ervoor, dat wanneer er wordt overgeschakeld naar Power to X er geen aanpassingen in de woningen zelf gedaan hoeven te worden. Dit is duurzaam en zorgt voor een belangrijke kostenbesparing.

Alle informatie is te vinden op rijnfort.nl.