Plettenburg

“Plettenburg is er altijd geweest.” Het is een van de eerste dingen die bewoner Hans zegt als hij vertelt over de geschiedenis van zijn buurt. Ooit werd het straatje omringd door boomgaarden waar allerhande fruit werd geteeld. Er stonden grote appelbomen, notenbomen. De doppen van de noten werden toentertijd opgehaald door Marokkaanse vrouwen, deel uitmakend van de eerste generatie allochtone Nederlanders. Ze gebruikten de doppen voor traditionele huidversiering.

Aan het eind van straat vind je een kleine haven, waar de boomstammen van houthandel Heijman in het water dreven. Dat bedrijf is er al jaren niet meer actief, al doet het uithangbord anders vermoeden. Ook rondom de haven toen: een woonwagenkamp. Door het straatje Plettenburg reden vrachtwagens af en aan naar een ter ziele gegane teerfabriek. Tiny, geboren en getogen in Plettenburg, herinnert zich dat ze vroeger aan een touw werd vastgebonden aan de bomen in de tuin. Haar moeder was bang dat ze anders al huppelend onder de wielen van die wagens zou komen.

Tiny zag haar buurt geleidelijk aan veranderen. Technologieleverancier SKF is het eerste bedrijf dat zich daar vestigt en dat blijkt het startschot voor een heus industrieterrein. Geen slimme zet, denkt bewoner Henny. “Dit gebied is uitermate geschikt voor wonen en recreatie. Niet voor industrie.” De financiële crisis en de verouderde panden maken dat zo’n 40 procent van de bedrijfspanden komt leeg te staan. In een nabij gebouw wonen tijdelijk krakers en daar wordt later een wietkwekerij opgerold.

Het is tijd voor een upgrade. Plettenburg en directe omgeving wordt niet voor niets “de parel van Nieuwegein” genoemd. Het ligt vlakbij een oud fort, waar rondom in het voorjaar eenden broeden en vogels hun nestjes bouwen. Er is rust en er is ruimte. Om de leegstand op het industrieterrein tegen te gaan, besluit de gemeente Nieuwegein nieuwe woningen te bouwen. 56 om precies te zijn. Ook Plettenburg verandert, tot genoegen van haar bewoners. Het is zoals Hans zegt:  “We slaan het plat en we beginnen opnieuw.”

___

Journaliste Sanne La Grouw en fotografe Margriet van Vianen spraken vier bewoners van Plettenburg. Ton en Tiny, Tiny is de oudste bewoonster van de straat, Hans, broer van Ton en manusje-van-alles in de wijk en Henny die binnenkort een broodjeszaak begint vanuit zijn garage. Ze hebben één ding gemeen: nooit meer weg uit Plettenburg! Lees hier hun verhalen over wonen in Plettenburg:

Ton & Tiny Schwarze; een leven lang Plettenburg

Hans Schwarze; oude spijkerbroek aan en gaan

Henny Doornekamp; Plettenburg’s kersverse ondernemer