Marconibaan 3: 48 duurzame appartementen

Het lijkt een vergeten stukje; het grasveld naast Marconibaan 1. Maar niet voor Frank van der Velde van Niroc Vastgoed BV. Hij heeft mooie plannen voor dit terrein: er zal in plaats van een kleinschalige kantorencampus een duurzaam appartementencomplex gebouwd worden met daarin 48 woningen en twee multifunctionele ruimten. Of de woningen in de huur of de koop worden aangeboden is nog niet bekend. De grootte van de driekamerappartementen verschilt van ca. 66 tot 78 m2 bruto vloeroppervlak.

Bijzondere eigenschappen
De eenvoudige rechthoekige vorm met uitgesproken plint (waarin de entree en parkeergelegenheid zich bevinden) heeft een strak ontwerp, zonder al te veel franje. Achter deze schijnbaar eenvoudige vorm gaan een aantal bijzondere kenmerken schuil. Zo zullen de auto’s van toekomstige bewoners en bezoekers uit het zicht geparkeerd worden, onder de woonlagen. Er wordt onderzoek gedaan naar een combinatie van een ‘dubbel-parkeren-systeem’. Ook worden er een aantal elektrische deelauto’s gekoppeld aan het pand en komt er een fietsenberging voor zowel normale als elektrische fietsen.

Duurzaam
Duurzaamheid is een belangrijke pijler bij de ontwikkeling van dit project. Er wordt gestreefd naar een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) van 0, waarbij de woningen energieneutraal zullen zijn. Om dit te bereiken is de eerste stap de energiebehoefte te verlagen door zo goed mogelijk te isoleren met een kwalitatief hoogstaande thermische schil. Want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Op het dak van het pand zullen zoveel als mogelijk zonnepanelen geplaatst worden. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van een sedumdak (met vetplantjes), dat verschillende positieve duurzame effecten heeft, langer meegaat dan traditionele dakbedekking en daarna gerecycled kan worden. Verder komen er warmtepompen in het pand en heeft het pand vanzelfsprekend geen gasaansluiting meer. Intentie is om een zogenaamde Groenverklaring vanuit de Rijksoverheid voor het gebouw te verkrijgen, waarbij het energielabel A++ bedraagt en alleen duurzaam geproduceerd hout wordt gebruikt.

Rijnhuizen
De woningen zullen de beschikking krijgen over een balkon of loggia. Daarnaast loopt er over de gehele lengte, in het midden, een binnentuin. Frank van der Velde geeft aan dat hij het belangrijk vindt om het gebouw te verankeren in de historie en kenmerken van de omgeving, de wijk Rijnhuizen. Zo is hij voornemens om de verschillende etages te voorzien van foto’s met onderwerpen uit de wijk en heeft hij het idee om van één van de trappen een zogenaamde ‘watertrap’ te maken, waarbij de vorm doet denken aan golven. Dit geeft het waterrijke karakter van Rijnhuizen weer. De wanden in de binnentuin zullen een ‘natuurlijk karakter’ krijgen. Een mooie uitdaging voor Vocus Architecten uit Bussum.

Planning
Rond de zomer van 2019 zal het definitieve ontwerp ingediend worden, de bouw zal waarschijnlijk niet eerder dan 2020 beginnen.