DIKW: kennis voor data-analisten

Tafelvoetbal, een comfortabele zithoek en een pingpongtafel vullen de enorme ruimte in de gangen rondom de werkplekken van DIKW (dat staat voor Data Information Knowledge and Wisdom). Dit ICT-bedrijf zit op de hoogste verdieping van de twee witte torens aan de Marconibaan. Met hun kantoor, maar ook met het Nieuwegein datalab, zijn zij een opleidings- en ontmoetingsplek voor ICT-ers in Nieuwegein en de regio Utrecht. Club Rhijnhuizen is op bezoek bij Michiel de Wit, Accountmanager bij DIKW en Nieuwegein Datalab.

ICT en Rijnhuizen
Naast het Nieuwegein datalab van DIKW heeft Rijnhuizen ook het Smart data centre op Wattbaan 1, DynaHouse aan de Perkinsbaan en het Datacenter Coltbaan. Zij zijn geen concurrenten van elkaar omdat ze allemaal net hun eigen expertise hebben. Naast deze vier verzamelplekken, zijn er nog veel ‘losse’ ICT-bedrijven in het gebied. Ze zouden elkaar aan kunnen vullen, maar samenwerking is er (nog) niet. Rijnhuizen is een fijne locatie, omdat het centraal in Nederland ligt en een mooie werkomgeving is, geeft de Wit aan. Bovendien gaan kantoren als deze goed samen met wonen en recreatie, dat de komende jaar meer en meer toegevoegd zal worden aan het gebied. DIKW zit hiermee op zijn plek. Ook na de geplande transformatie kan DIKW blijven zitten waar het nu zit: op de bovenste etage. Onder hen komen er rond 2020 diverse appartementen.

Data-analyse en oplossingen
DIKW analyseert bulken data en ontwikkelt daar nieuwe oplossingen mee. Daar staat wisdom voor in hun bedrijfsnaam; de kennis over wat je met kennis (data en informatie) kunt doen. DIKW is in 2008 opgericht door vier partners. Ze hebben geen organisatiestructuur met teams en managers. Diverse specialisten werken samen als collectief en aan eigen projecten. De Wit noemt het een alternatief voor ZZP-ers. Dit maakt hen geen klassiek consultancy bedrijf. Bij DIKW werk je aan je eigen projecten, ben je mede ondernemer in het bedrijf en heb je heel veel vrijheid om samen Data oplossingen te realiseren.

Nieuwegein datalab
Het Nieuwegein datalab deelt de kennis die er is in Nieuwegein en de regio tussen bedrijven en opleidingsinstituten tijdens verschillende bijeenkomsten. Ook biedt het Nieuwegein datalab opleidingen voor medewerkers van bedrijven en ZZP-ers. Dit doen zij in samenwerking met de Open Universiteit.

Data-analyse voor Rijnhuizen
Ook voor Rijnhuizen zou DIKW veel kunnen betekenen. Zo zouden ze de data van het parkeren kunnen analyseren, het gedrag van parkeerders nauwkeuriger kunnen volgen (met bijvoorbeeld sensors op de parkeerplaatsen en langs de weg) om tot nieuwe oplossingen te komen voor het parkeerprobleem dat we kennen. Of voor energie; met data van verbruik en opwekking per pand plus sensors in bestaande gebouwen kan gekeken worden hoeveel er gebruikt, bespaard en opgewekt kan er nauwkeurig worden en waar de kansen liggen. Daarbij komt de kennis die de gemeente, de Club Rhijnhuizen en andere partijen uit het gebied hebben ook erg van pas. Net als de expertise van ICT-bedrijven uit de omgeving. Allicht kunnen we een 8uur overwerken concept maken in Rijnhuizen met lokale vraagstukken en data challenges.