Kroon op Jutphaas

Als eerste nieuwbouwproject met woonbestemming in Rijnhuizen, gaf de Kroon op Jutphaas de transformatie van werk- naar woon-werkgebied een flinke impuls. In 2017 werden de 26 eengezinswoningen en 30 appartementen opgeleverd en konden de bewoners hun intrek nemen in de nul-op-de-meter-woningen. We vroegen Lucienne van der Stuyft en Marianne en Pierre Driesen, bewoners van het appartementengebouw, naar hun ervaringen.

“Het voelde meteen goed.”
Lucienne kocht in januari 2016 haar appartement in de Kroon op Jutphaas. De regio en de stad Nieuwegein zijn haar niet onbekend: ze is in Utrecht geboren en woont sinds 1982 in Nieuwegein. Tijdens een Open Nieuwbouwroute maakte ze kennis met het project van Vink Bouw. In het gebouw dat destijds nog op de plek van de appartementen stond, werden de woningbouwplannen gepresenteerd. Voor Lucienne voelde het meteen goed en ze nam een optie op één van de appartementen. Sinds 2017 woont ze er naar volle tevredenheid.

De buren schuin onder haar, Marianne en Pierre Driesen, wonen sinds december 2017 in de Kroon. Zij verhuisden vanuit Vleuten naar Rijnhuizen. De wijk was voor hen nog onbekend, maar daar is inmiddels volop verandering in gekomen. Marianne en Pierre zijn allebei zeer actieve mensen die zich ook graag inzetten voor de wijk. Zo zijn ze betrokken bij de organisatie van de Buurtdag 2019 en helpen ze bewoner Tiny Schwarze met de Samenloop voor Hoop.

Dynamisch wonen
Het gevoel van pionieren, als eerste bewoners van deze nieuwbouwwoningen sprak Lucienne aan. Ook de combinatie van bedrijven en oud-bewoners van Plettenburg vindt ze leuk, dat geeft dynamiek aan het gebied. Tussen de bedrijven wonen is ook voor Marianne en Pierre geen enkel probleem. En de woonontwikkelingen die in de wijk plaatsvinden, hebben hen aangenaam verrast. Het project aan de Marconibaan 5 – 55 sprak hen bijvoorbeeld erg aan.

Zowel Lucienne als Marianne en Pierre vinden het uitzicht een van de sterke punten van de woning. Vanaf hun balkon kijken ze uit op de vijver waar groepen ganzen altijd voor spektakel zorgen. Het water is omringd door groen en bomen, die de kantoorgebouwen aan de Edisonbaan aan het zicht onttrekken. Vanaf de galerij aan de achterzijde kijkt Lucienne vanaf een mooie hoogte uit over de wijk en de daarachter gelegen kantoren.

“Echt mijn thuis geworden.”
De woningen hebben een ruime woonkamer, wat voor Lucienne een dikke plus is. Door de hoge ramen zijn de appartementen licht en de goede isolatie zorgt ervoor dat er niet veel voor nodig is om het warm te krijgen. Natuurlijk is de Kroon op Jutphaas duurzaam gebouwd: op het dak liggen zonnepanelen, waarvan de niet-gebruikte energie terug geleverd wordt aan het net en in elke woning staat een warmtepomp. Deze houdt de woning in de winter warm en in de zomer koel. Dat het gebouw zo duurzaam is, was voor Marianne en Pierre dé hoofdreden om voor de Kroon op Jutphaas te kiezen. Ook het feit dat de woning geheel gelijkvloers is, sprak hen aan, met het oog op toekomstbestendig wonen. Lucienne heeft wel flink moeten ontspullen, voor ze in deze woning trok, omdat het een stuk kleiner was dan haar vorige woning. Maar dat was geen opgave, het voelt juist heerlijk opgeruimd en geeft rust.

In de buurt
De wijk Rijnhuizen is rustig en de bewoners voelen zich er op hun gemak. Het contact onderling is goed en de sociale controle is prima. Er zijn geen voorzieningen die gemist worden, op het OV na. Lucienne geeft aan dat ze het jammer vindt dat er geen goede OV-aansluiting in de avond en weekenden is. Wanneer vrienden op bezoek komen, moet ze hen vaak ophalen en weer afzetten. Met mooi weer zijn zowel Lucienne als Pierre en Marianne regelmatig rond het fort te vinden. Een ijsje halen in Jutphaas of een kop koffie op het terras zijn ook favoriete bezigheden buitenshuis. Beide zijn te spreken over de evenementen die georganiseerd worden in de wijk, zoals het Zomerfestival op het fort en kunst in de kasteeltuin. Lucienne zou het leuk vinden wanneer er in de wijk meer kleinschalige activiteiten gericht op kunst worden georganiseerd. Hierbij denkt ze bijvoorbeeld aan een kunstfietsroute.

Een fijne, rustige wijk om te wonen: dat is voor zowel Lucienne als Marianne en Pierre de conclusie. De komende jaren zal Rijnhuizen veel nieuwe bewoners verwelkomen wanneer kantoorpanden getransformeerd worden naar woningen en nieuwbouw gerealiseerd wordt. Op onze website houden we u van alle ontwikkelingen op de hoogte.