Bedrijfsprofiel van Straten Medical

Welke bedrijven zijn er in Rijnhuizen en wat doen zij? Waarom zijn zij nou juist in Rijnhuizen gevestigd? Wat vinden ze van de ontwikkelingen en transformatie? Een profielschets van het bedrijf Van Straten Medical.

 

We spraken met Bart van Straten, General Manager bij Van Straten Medical. Dit bedrijf zit al vanaf het begin van de jaren ’80 in Rijnhuizen, Nieuwegein. Ze zijn in 1975 opgericht en zaten daarvoor in Bosch en Duin, in de omgeving van Zeist. Het bedrijf verkoopt en onderhoudt chirurgisch instrumentarium, voor de meerderheid van de Nederlandse ziekenhuizen. Ze zijn het grootste bedrijf op dit gebied in de Benelux. Ze hebben een belangrijke rol, als Van Straten instrumenten later levert, dan moeten er operaties worden uitgesteld.

 

Het is voor het bedrijf heel belangrijk dat ze in het midden van het land zitten. De toegangswegen vanaf Rijnhuizen zijn goed te bereiken, naar het noorden, oosten, zuiden en westen van Nederland, alle ziekenhuizen zijn goed te bevoorraden van instrumentarium. Soms worden instrumenten zelfs speciaal voor een patiënt ontworpen en er worden ook modificaties aan instrumenten aangebracht. De operatie kan pas plaatsvinden als Van Straten Medical de instrumenten heeft geleverd.

 

Bij Van Straten Medical worden ook cursussen gegeven, deze cursussen gaan dan met name over het verbeteren van ziekenhuisorganisatie, instrumentenleer en instrumentenbeheer. Bij deze cursussen komen er gemiddeld 70 cursisten naar het kantoor in Rijnhuizen. Dit levert weleens problemen op, met name op het gebied van parkeren.

 

Bart van Straten was dan ook niet gelijk enthousiast toen hij hoorde over de plannen van de transformatie in Rijnhuizen. Bart: “Grote vrachtwagens rijden hier in en uit, met spullen die met spoed moeten worden uitgeleverd. De vrachtwagens moet hier kunnen keren, als hier mensen met kleine kinderen komen wonen, dan is dat gevaarlijk. Wij zijn bang dat buurtbewoners straks gaan klagen over de vrachtwagens.”  Van Straten medical wil graag in Rijnhuizen blijven: “Er werd al gespeculeerd dat het kavel waar ons bedrijf op staat in de toekomst ook zal worden ontwikkeld naar woningen. Maar wij gaan hier niet weg, we hebben ontzettend grote apparaten staan. Het is een enorme en kostbare klus om dat te verhuizen.”

 

De gemeente Nieuwegein is in gesprek met de ondernemers in Rijnhuizen. Bij de plannen die zij maakt probeert zij rekening te houden met de huidige bedrijfsvoering. Zo wordt er bij het parkeren langs de straat zoveel als mogelijk rekening gehouden met de draaicirkel van de vrachtwagens. Ook probeert zij, in samenwerking met Club Rhijnhuizen, de bewoners, bedrijven en eigenaren te kijken naar oplossingen voor het parkeerprobleem. Tenslotte is door de gemeente uitgelegd dat er een nieuwe fietsverbinding door het gebied komt waarmee het voor scholieren niet nodig meer is om door de Edisonbaan te fietsen. Daarmee kunnen dit soort verkeersconflicten vermeden worden.

 

We nodigen Van Straten Medical en andere bedrijven uit op de bedrijvenclubdag Rhijnhuizen op donderdag 16 november om gezamenlijk met andere bedrijven na te denken over parkeeroplossingen en over duurzame energie.