Geen rotzooi, maar plantjes rondom de container!

Je bent er misschien al langs gefietst of gelopen: het gloednieuwe containertuintje naast de appartementen van Kroon op Jutphaas aan de Edisonbaan. Rondom de ondergrondse container prijken nu sedumplantjes in een op maat gemaakte bak. Deze groeien straks uit tot een weelderig groen geheel. Deze speciale containertuin is een initiatief van vier dames uit het appartementengebouw: An Groeneveld, Shirley Meijdam, Henny van Kuil en Liesbeth Heijkamp.

Voordelen containertuintje
In verschillende steden, waaronder Den Haag en Rotterdam, hebben zulke containertuintjes hun nut al bewezen. Ze zorgen ervoor dat er geen afval meer naast de container gezet wordt, zodat het legen gemakkelijker is én er minder zwerfafval op straat belandt. De plantjes zorgen voor vergroening van de wijk en dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit. En wanneer de containertuintjes door de wijkbewoners zelf onderhouden worden, zorgen ze ook nog eens voor een grotere sociale verbinding.

Met de wijkcoördinator aan de slag
Naar al deze voordelen hadden de dames ook wel oren. Zij zetten zich al langer in voor meer groen rondom de Kroon op Jutphaas: zo hebben zij in het voorjaar van 2020 plantjes in twee boomspiegels gezet. Samen met een enthousiaste bewoner met groene vingers worden de plantjes onderhouden. Het containertuintje past er helemaal bij. In samenwerking met de wijkcoördinator is het aanvraagproces in gang gezet. De wijkcoördinator is hét aanspreekpunt voor zulke vragen: zij weten bij welke collega binnen de gemeente ze moeten zijn en kunnen de aanvraag steeds een stapje verder helpen. De kosten voor de productie, levering en plaatsing van het containertuintje zijn gedekt door verschillende subsidies en een bijdrage van Club Rhijnhuizen.

  • containertuintje_2

    containertuintje_2

  • containertuintje_3

    containertuintje_3

100% circulair
Het containertuintje, dat gemaakt wordt door CityGard, heeft nog een bijzondere eigenschap: het is 3D-geprint van 100% afval. Een circulair product dus, dat zelfs gemaakt kan worden van afval dat door de bewoners zelf geraapt is. Er zijn dus geen nieuwe grondstoffen gebruikt om dit containertuintje te maken.

An: “We hebben leuke reacties van onze appartementbewoners gekregen. Iedereen is altijd blij als het netjes en opgeruimd is en blijft. We hadden graag een klein feestje van de plaatsing gemaakt, maar dat ging helaas niet vanwege de coronamaatregelen.”

Wij worden heel blij van zulke mooie bewonersinitiatieven!