Thuis verduurzamen

In een wijk die energie geeft, wil je als individuele bewoner ook je steentje kunnen bijdragen. Met een energieneutrale woning of energielabel A heeft een woning een betere kwaliteit en is het leefklimaat prettiger. Dat is niet alleen positief voor u als bewoner, maar ook voor de waarde van woningen in de gehele wijk. Thuis verduurzamen begint bij goede isolatie, gevolgd door een duurzame opwekking van energie en warmte.

Isoleren
Voordat er gedacht kan worden aan het duurzaam opwekken van energie en het duurzaam verwarmen van een huis, is het belangrijk om te kijken hoe het staat met de energiebalans van de woning. Het is van belang om ervoor te zorgen dat een woning niet meer energie verbruikt dan noodzakelijk is. Isoleren is de eerste stap om een woning voor te bereiden op een hoger energielabel. Bij isolatie kunt u denken aan vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of HR++ of triple glas.

Voor het isoleren van uw woning kunt u een subsidie aanvragen: de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een subsidie aanvragen: SEEH voor VvE’s. Daarnaast geeft de overheid u als eigenaar van een koopwoning ook de mogelijkheid om een Energiebespaarlening aan te vragen, tegen een lage rente en boetevrij.

Alle informatie over subsidie voor isolatie en de Energiebespaarlening

Duurzaam energie en warmte opwekken
Duurzaam energie opwekken kan met zonnepanelen op uw dak. Helaas is de subsidie voor aanschaf van panelen afgeschaft, maar met de Energiebespaarlening kunt u wel 75% van de hoofdsom gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. Voor een zonneboiler kunt u nog wel subsidie krijgen. Met een zonneboiler bespaart een huishouden bijna de helft van het energieverbruik voor warm water. Zo’n boiler kost zo’n € 3.000,- en u kunt ongeveer € 650,- subsidie ontvangen, afhankelijk van het type zonneboiler.

Ook voor een warmtepomp, waarmee u warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt, kunt u tot 2021 subsidie krijgen. De warmtepomp valt net als de zonneboiler onder de ‘Investeringssubsidie duurzame energie’.

Meer informatie
Rijksoverheid: Isolatie en energie thuis
Energie-N – Nieuwegeiners helpen Nieuwegeiners
De vrijwilligers van Energie-N helpen woningeigenaren om de juiste stappen te zetten bij het besparen van energie. Zij doen dit met individuele gesprekken, warmtefoto’s, bijeenkomsten, inkoopregelingen e.d.
Fritts, jouw huis van de toekomst
Topklimaat, Nieuwegein